Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Research paper questions are also updated from time to time. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the sejavascript:void(0)arch box provided.
Are you student / faculty of Vikram University Ujjain? We are collecting old question papers. If you have latest question papers 2016 / 2015 / 2014 years, then contact us through email [email protected] / [email protected] . We will give you money for your question papers you send to us.

TNPSC Group IV 2016 Model Questions AnswersTNPSC Group IV

Anna Univ B.E Civil Engineering Previous Years Question PapersBE Civil Anna Univ

Anna Univ B.E EEE Previous Years Question PapersB.E EEE Anna Univ Questions

Anna Univ B.E Mechanical Engineering Previous Years Question PapersMechanical B.E Questions

Anna Univ B.E CSE Previous Years Question PapersMechanical B.E Questions

Anna Univ B.E ECE Previous Years Question PapersMechanical B.E Questions

VTU Question PapersLatest News

Dharmsinh Desai University Previous Years Question PapersLatest News

NEW: Last 05+ Years Question Papers of CE6451 Fluid Mechanics and Machinery

NEW: ME6502 Heat and Mass Transfer AU Chennai Last 10 Set of Question Papers

NEW: CE2027 Housing Planning and Management 2014 Question Paper

Himachal Pradesh University (HPU) Previous Years Question Papers

ME2027 PPCE All Previous Years Question Papers [NEW]

GNDU Previous Years Question Papers [NEW]

Teachers TGT, PGT, PRT jobs in New Delhi Schools

GATE 2016 JANUARY

Follow by Email

Monday, December 5, 2016

RRB NTPC Exam Questions Papers 2016: General Knowledge with Answers

Have you attended RRB NTPC Exam 2016? Want to know check answers with question paper. Here is given the answers for the GK part. 115 questions are asked in the General Knowledge part for which answers are provided below. Make use of the questions and answers given below.

1. Shape of the Milky Way?
Ans: - Spiral galaxy
2. Battle of Plassey on which river?
Ans: - Bhagirathi River
3. IPTL Full Form?
Ans: - International Premier Tennis League
4. Southernmost point of Indian mainland?
Ans:- Kanyakumari (formerly called Cape Comorin)
5. Second highest peak of world?
Ans: – K2 / Qogir /Godwin Austen
6. Benazir Bhutto was which Prime Minister of Pakistan?
Ans: – 11th
7. Bihu festival celebrated in?
Ans: – Assam
8. Indian Institute of Vegetable Research
Ans:- Varanasi
9. National game of India?
Ans: – Hockey
10. First Indian women who wins gold in Asian games 2014?
Ans: - Jitu Rai (Shooting)
11. Which company developed Macintosh computer?
Ans: - Apple
12. Cuyahoga Valley National Park?
Ans: - Ohio, United States
13. Zika virus transmitted by?
Ans: - Aedes mosquitoes
14. Servants of India Society founded by?
Ans: - Gopal Krishna Gokhale
15. High vitamin A foods include?
Ans: - sweet potatoes, carrots, dark leafy greens, winter squashes
16. UPS Full Form?
Ans: - Uninterruptible Power Supply
17. Albert Einstein got Nobel Prize for his discovery of?
Ans: - the law of the photoelectric effect
18. Why does Government of India act 1935 was important? -
Ans: It is the main source of Indian Constitution
19. In the rebellion of 1857, maximum number of soldiers were in?
Ans: - Awadh
20. Yellow color in Papaya is because of?
Ans: – Carotene
21. 1901 nobel medicine for invention in?
Ans: -Diphtheria
22. Alfred Nobel discovered?
Ans: -dynamite
23. 2010 first face transplant was done in-
Ans: Spain
24. 2005 ukrain, georgia revolution-
Ans: Orange
25. Rakhal lila is dance of which state?
Ans: -assam
26. Fatehpur sikri made by-
Ans: Akbar
27. Henning brand discovered 1st element-
Ans: Phosphorus
28. 1st king of north korea-
Ans: Kim jong-un
29. Tripitaka book of-
Ans:Buddhism
30. Father of experimental pshycology?
Ans: Wilhelm Wundt
31. Which is not an Operating system(options :OS x,win 98,C++,Windows 7)?
Ans: C++
32. Longest railway destination of India?
Ans: Dibrugarh to Kanyakumari.
33. Chipko movement started from where in India?
Ans: Uttrakhand
34. Male is the capital of which country?
Ans: Republic of Maldives
35. Which Vitamin responsible for Blood Clotting?
Ans: Vitamin K
36. Longest river in India which do not fall in sea?
Ans: Yamuna
37.What is Serbian Index?
Ans: capitalization-weighted price index
38. What is the capital of Uganda?
Ans: Kampala
39.Most Peaceful country according to 2015 peace index?
Ans: Iceland
40.Mica is abundant in which state of India?
Ans: Jharkhand
41.Where is Orang Park situated ?
Ans: Assam
42.Cleanest city of India?
Ans: Mysuru
43.New Member of World Trade Organisation?
Ans: Afghanistan
44.Which crop is produced at highest quantity in India?
Ans: Rice
45.H2O is water then what is KOH?
Ans: Potassium Hydroxide
46.1998 pokaran test operation name?
Ans: Operation Shakti
47.Madhubani Paintings Indicates?
Ans: Forest of Honey
48.What is oneirology?
Ans: scientific study of dreams.
49.Modern Olympic 1896 held in which city?
Ans: Athens,Greece
50.Who was Prime Minister of Pakistan in 1999?
Ans: Nawaz Sharif
51.In which year Sikkim get formed?
Ans: 1975
52.what is Sighmo?
Ans: Spring Fesitval
53.Odd one out (ears-hearing,tongue-taste,light-vision,nose-smelling)
Ans: light
54.Holi is Celerbrated with?
Ans: Gulal
55. Which is logo of Make in India?
Ans: Moving Lion
56. What was the duration of PM Modi’s America visit in 2015?
Ans: 5 days.
57.Adhai Din ka Jhopda is in?
Ans: Ajmer,Rajasthan
58.What is LIGO?
Ans: Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory
59.Who got Olympic quota in wrestling in 2015?
Ans: Narsingh Yadav
60.Most abundant natural combustible gas?
Ans: Methane
61.India got freedom on 15th August in which time day/night/noon/midnight?
Ans: Midnight
62.What is the foundation year of Arunachal Pradesh?
Ans: 1987
63.Change in position with distance is?
Ans: Magnitude
64. When was Indian National Congress formed?
Ans: December 28, 1885
65. 2015 winner of rugby?
Ans: Australia
66. Sajan prakash related to?
Ans: Swimmer
67. Indian army formed by whom?
Ans: Capitan Mohan Singh
68. Davis cup winner 2015?
Ans: Andy Murray
69. The first nobel price for medicine was given to invention of vaccine for which disease?
Ans: Diphtheria
70. World wide Web invented by?
Ans: Tim Berners-lee
71. Which of the following is not Jupiter satellite?(Europa,Ganymede,metis,Titan)
Ans: Titan
72. What is the average thickness of human skin?
Ans: 0.10 inch(or) 2-3 mm
73. Where is shore temple located?
Ans: Mahabalipuram, Tamil Nadu
74. Who was named as the cultural ambassador of Seychelles in October 2015?
Ans: AR Rahman
75. Which two Indian cities, were added to the creative city network of UNESCO in Dec 2015?
Ans: Varanasi & Jaipur
76. Thermostat is a device in ovens which help to maintain a temperature by?
Ans: Regulating flow of heat
77. Who is popularly known as the father of white revolution in India?
Ans: Verghese Kurien
78. Who wrote the autobiography of an unknown India?
Ans: Nirad C. Chaudhuri
79. In July 1905, who ordered the partition of Bengal?
Lord Curzon
80. Which of the following names is Nilanjana sudeshna, an Indian American Author popularly known as?
Ans: Jhumpa Lahari
81. What is the name of the Tablet computer produced by Data wind which is promoted by the GOVT of India as part of an e-learning program?
Ans: Aakash
82. What is the Laccadive Sea otherwise known as?
Ans: Arabian Sea
83. Who was the Governor General after Mountbatten?
Ans: C. Rajagopalachari
84. The purple frontier, the Earth dragon and the outer fortresses, all refer to?
Ans: Great wall of china
85. What do the terms Geocentric and Heliocentric refer to?
Ans: Earth centered, Sun centered
86. What did Dmitri Mendeleev formulate?
Ans: Periodic Table
87. Pacific : Ocean : : Bay of Bengal : ?
Ans: Sea
88. Who was Charles Correa?
Ans: Architect
89. What does DNA Stands for in Biology?
Ans: Deoxyribo Nucleic Acid
90. In September 2015 NASA scientists found evidence of flowing water on which planet outside Earth?
Ans: Mars
91. As of January 2016, where is ISRO Head quarters?
Ans: Bangalore
92. What was the first football player from the Indian Sub continent to play for a European Club?
Ans: Mohammed Saleem
93. What is the name of the parent company of Google, formed on 2nd October 2015?
Ans: Alphabet Inc
94. What are the 4 key Elements of amino acids?
Ans: Hydrogen, Oxygen, Nitrogen, Carbon
95. What is reason behind yellow colour of Papaya?
Ans: Flavonoids
96. Importance behind gov of India act 1935?
Ans: Main source of Indian constitution
97. World bank given money in DEC?
Ans: swach bharat mission
98. Which country invent pencil
Ans: Switzerland.
99. Who play role of sita in older Ramayana serial
Ans: Deepika Chikhalia.
100. Battle of Plassey war on which river?
Ans: Bhagirathi river 1757
101.1st U.S president to attend republic day parade in india?
Ans: Barack Obama
102. Who commisioned tajmahal?
Ans: Shahjahan
103. First woman doctor in world?
Ans: Elizabeth Blackwell
104. No of Muscles uses for eye ball?
Ans: 6 Muscles
105.What is the national game of China?
Ans: Table Tennis
106.Nearest galaxy to milkway?
Ans: Andromeda
107.Who build jantarmater in delhi?
Ans: Maharaja Jai Singh
108. South Africa currency?
Ans: South African Rand
109.No of players in polo?
Ans: 4
110. Acid in grapes?
Ans: Tartar Acid
111. When was India declared polio-free by WHO?
Ans: 2014
112. Who is the composer of the National Pledge?
Ans: Pydimarri Venkata Subba Rao
113. What the average weight of brain?
Ans: About 3 pounds
114. Which one is the tributary of Indus river?
Ans: Jhelum
115. Which is the first planet discovered by a human?
Ans: Uranus

Official Website of the RRB: www.indianrailways.gov.in

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below