Wednesday, August 23, 2017

GATE 1998 Mechanical Questions with Answers

Hello Friends,
Preparing for GATE exams 2018 or TRP Govt Polytechnic Exams or IES examinations or any other Govt exams for Mechanical Engineering? Then this is the post where you can get previous years GATE exam questions which are solved. Here is a question paper from GATE 1998 year for Mechanical Engineering. You can refer the questions and answers provided here for your future exams.

1. A car moving with uniform acceleration covers 450 m in a 5 second interval, and covers 700 m in the next 5 second interval. The acceleration of the car is:
 (a) 7 m/s^2
 (b) 50 m/s^2
 (c) 25 m/s^2
 (d) 10 m/s^2
Answer:  (d) 10 m/s^2
Explanation:
u = initial velocity
v = final velocity
a = acceleration
t = time
s = distance

using the relation s = ut + 1/2 at^2 and v=u + at, for the first 5 second interval, we have,
450 = 5u + 25/2 a  ...... (i)
v = u + 5a

For the next 5 second interval (v=u + 5a) will be the initial velocity, then
700 = (u + 5a) 5 + 25/2 a  
700 = 5u + 25a + 25/2 a  ..... (ii)

From equations (i) and (ii), we get
700-450 = (5u +25a + 25/2 a) – (5u + 25/2 a)
250 = 25a
a = 250/25
a =10 m/s^2

2. The buckling load for a column pinned at both ends is 10 kN. If the ends are fixed, the buckling load changes to
(a) 40 kN (b) 2.5 kN (c) 5 kN (d) 20 k N
Answer:  (a) 40 kN

3. The normal stresses at a point are σ x = 10 MPa and, 2 MPa; σ y = the shear stress at this point is 4 MPa. The maximum principal stress at this point is:
(a) 16 MPa (b) 14 MPa (c) 11 MPa (d) 10 MPa
Answer: (c) 11 MPa
Explanation: Using the formula given below, find out σmax which is the maximum principal stress.


4. The ratio of average shear stress to the maximum shear stress in a beam with a square cross-section is:
 (a) 1 (b) 2/3  (c) 3/2 (d) 2
Answer: (b) 2/3


GATE 1997 Mechanical Questions with Answers

GATE 1997 Mechanical Questions with Answers
Hello Friends,
Are you preparing for GATE exams 2018 or TRP Govt Polytechnic Exams or IES examinations or any other Govt exams for Mechanical Engineering? Then this is the post where you can get previous years GATE exam questions which are solved. Here is a question paper from GATE 1997 year for Mechanical Engineering. You can refer the questions and answers provided here for your future exams.

1. Kaplan turbine is
(a) a high head mixed flow turbine
(b) a low axial flow turbine
(c) an outward flow reaction turbine
(d) an impulse inward flow turbine
Answer: (b) a low axial flow turbine

2. The alloying element mainly used to improve the endurance strength of steel materials is
(a) Nickel
(b) Vanadium
(c) Molybdenum
(d) Tungston
Answer: (b) Vanadium

3. On completion of heat treatment, the resulting structure will have retained Austenite if
 (a) rate of cooling is greater than the critical cooling rate
 (b) rate of cooling is less than the critical cooling rate
 (c) marten site formation starting temperature is above the room temperature
 (d) marten site formatin finish temperature is below the room temperature
Answer: (d) marten site formatin finish temperature is below the room temperature 

4. To restore stable operating condition in a hydrodynamic journal bearing, when it encounters higher magnitude loads,
(a) oil viscosity is to be decreased
(b) oil viscosity is to be increased
(c) oil viscosity index is to be increased
(d) oil viscosity index is to be decreased
Answer: (b) oil viscosity is to be increased

5. Total slip will occur in a belt drive when
(a) angle of rest is zero
(b) angle of creep is zero
(c) angle of rest is greater than angle of creep
(d) angle of creep is greater than angle of rest
Answer: a) angle of rest is zero

6. To make a worm drive reversible, it is necessary to increase
(a) centre distance
(b) worm diameter factor
(c) number of starts
(d) reduction ratio
Answer: (c) number of starts

7. Helix angle of fast helix drill is normally
(a) 35° (b) 60° (c) 90° (d) 5°
Answer: (b) 60°

8. In a point to point control NC machine, the slides are positioned by an integrally mounted stepper motor drive. If the specification of the motor is 1°/pulse, and the pitch of the lead screw is 3.6 mm, what is the expected positioning accuracy?
(a) 1 µm (b) 10 µm (c) 50 µm (d) 100 µm
Answer: (b) 10 µm
Explanation:
3600 corresponds to 3.6 mm
10 corresponds to (3.6/360) mm or (1/100) mm
10 corresponds to (1/100)(1/1000) m
10 corresponds to (1/100000) x 106 μm
10 corresponds to 10 μm

9. Selection electrolyte for ECM is as follows:
(a) non-passivating electrolyte for stock removal and passivating electrolyte for finish control
(b) passivating electrolyte for stock removal and non-passivating electrolyte for finish control
(c) selection of electrolyte is dependent on current density
(d) electrolyte selection is based on tool-work electrodes
Answer: (a) non-passivating electrolyte for stock removal and passivating electrolyte for finish control

10. Inter electrode gap in ECG is controlled by
 (a) controlling the pressure of electrolyte flow
 (b) controlling the applied static load
 (c) controlling the size of diamond particle in the wheel
 (d) controlling the texture of the work piece
Answer: (c) controlling the size of diamond particle in the wheel

11. The most commonly used criteria for measuring forecast error is
(a) mean absolute deviation
(b) mean absolute percentage error
(c) mean standard error
(d) mean square error
Answer: (a) mean absolute deviation

12. Setup costs do not include
(a) labour cost of setting up machines 
(b) ordering cost of raw material
(c) maintenance cost of the machines
(d) cost of processing the work piece 
Answer: (d) cost of processing the work piece

13. A dummy activity is used in PERT network to describe
(a) precedence relationship
(b) necessary time delay
(c) resource restriction
(d) resource idleness
Answer: (a) precedence relationship

14. The cost of providing service in a queuing system increases with
(a) increased mean time in the queue
(b) increased arrival rate
(c) decreased mean time in the queue
(d) decreased arrival rate 

Friday, August 11, 2017

AT2033 Automotive Safety May June 2012 Question Paper

AT2033 Automotive Safety May June 2012 Anna University B.E Automobile 8th Semester Question Paper 

Searching for Anna University AT2033 Automotive Safety May June 2013 Question Paper ? Then you are in the right place to get your question paper downloaded quickly. We are providing all previous years question papers to help students in preparing their subject AT2033 Automotive Safety . This question paper is rare to get from the internet so we understand the needs of students and collected to help them. By referring these old questions, you can score good marks in the university examinations. Keep sharing our website among your friends and faculty members so that they will get benefit like you. Find out your exam paper titled AT2033 Automotive Safety May June 2012 below.


Question Paper Code: 20126
Anna University Chennai Previous Years Question Paper
B.E / B.Tech Degree Examination, May June 2012
Eighth Semester
Automobile Engineering
AT2033 / AU801 - Automotive Safety
(Regulation 2008)
Time: Three Hours
Maximum: 100 marks

Attachment PDF : Click here to download AT2033 Automotive Safety May June 2012 Question Paper


Attachments (Images):


Friday, July 28, 2017

TNPSC Group IIA Mathematics Model Questions Solved

Are you looking for TNPSC Group IIA Mathematics Model Questions Solved? In this post, we have given some model questions and answers published by Dinamalar newspaper dated 28th July 2017. Check out the image provided below and download it for your TNPSC exam preparation.

Attachment:

Sunday, July 23, 2017

EE6504 Electrical Machines II Nov Dec 2016 Question Paper

EE6504 Electrical Machines II Nov Dec 2016 Anna University B.E EEE 5th Semester Question Paper 

Searching for Anna University EE6504 Electrical Machines II Nov Dec 2016 Question Paper ? Then you are in the right place to get your question paper downloaded quickly. We are providing all previous years question papers to help students in preparing their subject EE6504 Electrical Machines II . This question paper is rare to get from the internet so we understand the needs of students and collected to help them. By referring these old questions, you can score good marks in the university examinations. Keep sharing our website among your friends and faculty members so that they will get benefit like you. Find out your exam paper titled EE6504 Electrical Machines II Nov Dec 2016 below.

Question Paper Code: 80380
Anna University Chennai Previous Years Question Paper
B.E / B.Tech Degree Examination, November / December 2016
Fifth Semester
Electrical and Electronics Engineering
EE6504 – Electrical Machines II
(Regulation 2013)
Time: Three Hours
Maximum: 100 marks

Attachment PDF : Click here to download EE6504 Electrical Machines II Nov Dec 2016 Question Paper

Attachments (Images):