Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the search box provided.

Follow by Email

Saturday, December 19, 2015

Jharkhand Board :12th Zoology Set-III Model Papers 2014 Free Download

Jharkhand Board 12th Zoology Set-III Model Papers 2014 Free Download
Zoology (Biology II)
Question 1 -10 of one marks each. Objective type question (Multiple choice - at least four choices)
1. Which of the following cells present in the mammalian testes help to nourish sperms
a) Leydig cells
b) Oxyntic cells
c) Interstitial cells
d) Sertoli cells
Ans. (d)

2. Ring worm is a
a) Fungus
b) Helminthes
c) Ascaris
d) Amoeba
Ans. (a)

3. Fertilization outside the body is known as
a) In vitro
b) In vivo
c) Both (a)&(b)
d) None of the above
Ans. (a)

Total Marks 35 All questions are compulsory
Time 1½ hrs
Total number of questions – 18
01 (one) marks – 10
02 (Two) marks – 03
03 (Three) marks – 03
05 (Five) marks – 02

4. PCR stands for
a) pure chemical reaction
b) part create reaction
c) polymerase chain reaction
d) partial cytoplasm rate
Ans. (c)

5. Which of the following is the sex linked recessive disease
a) Sickle cell
b) Hemophilia
c) Phenylketonuria
d) Down syndrome
Ans. (b)

6. “Struggle for existence” in natural selection theory was given by
a) Lamark
b) Fischer
c) Darwin
d) Muller
Ans. (c)

7. Who is the father of Indian Ecology?
a) M S Swaminathan
b) VergeseKurian
c) Ramdeo Mishra
d) Prof Yaspal
Ans. (c)

8. Betla National Park is situated at
a) Latehar
b) Palamau
c) Jamshedpur
d) Ranchi
Ans. (b)

9. An general the Pyramid of energy is
a) Inverted
b) Upright
c) Not known
d) None of the above
Ans. (b)

10. Which among the following is a primary lymphoid organ?
a) Bone marrow
b) Thymus
c) Both (a) & (b)
d) None of the above
Ans. (c)

Questions 11 to 13 are of two marks each
11. Write the term used for male and female gametogenesis (1+1 mark)
Ans. Male gametogenesis is known as spermatogenesis and female gametogenesis as oogenesis

12. How many types of blood group found in human being? Which group is called universal donor?
Ans. In human beings A,B, AB & O four types of blood groups are found. Blood group O is universal donor.
13. Give two examples of connecting link.
Ans. Example of connecting links –
(i) Echidna is an egg laying mammal and is connecting link between reptile andmammals.
(ii) Archeopteryx lithographica is a fossil bird which is connecting link between reptile and birds.

Questions 14 to 16 are of three marks each
14. (a) Define male heterogamety (1+2 = 3 marks )
(b) How is sex determined in human being?
Ans. (a) In XX XY chromosomal sex determination pattern male is XY and produces two different types of gamete – one gamete with X chromosome and other with Y chromosome. This is known as male heterogamety.
(b) In human beings XX XY type of chromosomal sex determination pattern exists.

15. Write the function of –
a) Prostate gland
b) Corpus luteum
c) Mammary gland
Ans. (a) Secretions constitute the seminal plasma that contains fructose, calcium and enzymes which facilitates the sperm in fertilization.
(b) Corpus luteum secretes large amount of progesterone, which is essential for maintenance of endomatrium.
(c) Mammary gland is the characteristic feature of mammals and secretes milk for the young ones.

16. See the figures given below and answer the question that follow (1+1+1)
(a) (b) (c)
(i) Which hereditary disease will developed if gamete
(a) fuses with gamete (c)
(ii) Name the hereditary disorder in case
Gamete (b) fuses with gamete (c)
(iii) What is gynecomastia?
Ans. (a) Klinefilter’s Syndrome
(b) Turner’s Syndrome
(c) Due to Klinefilter’s syndrome breast develops in males the phenomenon is known
as gynachomastia

Questions 17 to 18 are of five marks each
17. Label A, B, C, D & E in the diagram given below
Ans. A – Acrosome
B – Nucleus
C – Neck
D – Middle piece
E – Mitochondria

Write the following: (1+2+2 = 5)
(a) List the various abiotic environmental factors
(b) Pioneer species
(c) Climax community

Ans. a) Light, Temperature, Water, Soil
(b) the species that invade a bare area is known as pioneer species
(c) Composition and structure of all communities constantly change in response to the changing environment. This changes leads finally to a community that is near equilibrium with the environment. This is called climax community.

18. (a) Mention the three observations on which Darwin based his theory of Natural Selection?
(b) Describe natural selection in Darwin finches.
Ans. (a) Struggle for existence, Survival of the fittest, Natural selection
(b) Shape of the beaks of the Darwin finches changes according to the seeds availability in the area (Galapagos Island). It is a good example of divergent evolution and natural selection shown in finches for their survival in diversified habitat.

(a) Complete the equation
(e) In the equation (a) carrying capacity is symbolized by Ans. (a) r
(b) d
(c) t
(d) r

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below