Wednesday, August 23, 2017

GATE 1997 Mechanical Questions with Answers

Hello Friends,
Are you preparing for GATE exams 2018 or TRP Govt Polytechnic Exams or IES examinations or any other Govt exams for Mechanical Engineering? Then this is the post where you can get previous years GATE exam questions which are solved. Here is a question paper from GATE 1997 year for Mechanical Engineering. You can refer the questions and answers provided here for your future exams.

1. Kaplan turbine is
(a) a high head mixed flow turbine
(b) a low axial flow turbine
(c) an outward flow reaction turbine
(d) an impulse inward flow turbine
Answer: (b) a low axial flow turbine

2. The alloying element mainly used to improve the endurance strength of steel materials is
(a) Nickel
(b) Vanadium
(c) Molybdenum
(d) Tungston
Answer: (b) Vanadium

3. On completion of heat treatment, the resulting structure will have retained Austenite if
 (a) rate of cooling is greater than the critical cooling rate
 (b) rate of cooling is less than the critical cooling rate
 (c) marten site formation starting temperature is above the room temperature
 (d) marten site formatin finish temperature is below the room temperature
Answer: (d) marten site formatin finish temperature is below the room temperature 

4. To restore stable operating condition in a hydrodynamic journal bearing, when it encounters higher magnitude loads,
(a) oil viscosity is to be decreased
(b) oil viscosity is to be increased
(c) oil viscosity index is to be increased
(d) oil viscosity index is to be decreased
Answer: (b) oil viscosity is to be increased

5. Total slip will occur in a belt drive when
(a) angle of rest is zero
(b) angle of creep is zero
(c) angle of rest is greater than angle of creep
(d) angle of creep is greater than angle of rest
Answer: a) angle of rest is zero

6. To make a worm drive reversible, it is necessary to increase
(a) centre distance
(b) worm diameter factor
(c) number of starts
(d) reduction ratio
Answer: (c) number of starts

7. Helix angle of fast helix drill is normally
(a) 35° (b) 60° (c) 90° (d) 5°
Answer: (b) 60°

8. In a point to point control NC machine, the slides are positioned by an integrally mounted stepper motor drive. If the specification of the motor is 1°/pulse, and the pitch of the lead screw is 3.6 mm, what is the expected positioning accuracy?
(a) 1 µm (b) 10 µm (c) 50 µm (d) 100 µm
Answer: (b) 10 µm
Explanation:
3600 corresponds to 3.6 mm
10 corresponds to (3.6/360) mm or (1/100) mm
10 corresponds to (1/100)(1/1000) m
10 corresponds to (1/100000) x 106 μm
10 corresponds to 10 μm

9. Selection electrolyte for ECM is as follows:
(a) non-passivating electrolyte for stock removal and passivating electrolyte for finish control
(b) passivating electrolyte for stock removal and non-passivating electrolyte for finish control
(c) selection of electrolyte is dependent on current density
(d) electrolyte selection is based on tool-work electrodes
Answer: (a) non-passivating electrolyte for stock removal and passivating electrolyte for finish control

10. Inter electrode gap in ECG is controlled by
 (a) controlling the pressure of electrolyte flow
 (b) controlling the applied static load
 (c) controlling the size of diamond particle in the wheel
 (d) controlling the texture of the work piece
Answer: (c) controlling the size of diamond particle in the wheel

11. The most commonly used criteria for measuring forecast error is
(a) mean absolute deviation
(b) mean absolute percentage error
(c) mean standard error
(d) mean square error
Answer: (a) mean absolute deviation

12. Setup costs do not include
(a) labour cost of setting up machines 
(b) ordering cost of raw material
(c) maintenance cost of the machines
(d) cost of processing the work piece 
Answer: (d) cost of processing the work piece

13. A dummy activity is used in PERT network to describe
(a) precedence relationship
(b) necessary time delay
(c) resource restriction
(d) resource idleness
Answer: (a) precedence relationship

14. The cost of providing service in a queuing system increases with
(a) increased mean time in the queue
(b) increased arrival rate
(c) decreased mean time in the queue
(d) decreased arrival rate 
Share This
Previous Post
Next Post

B.E Civil Engineer Graduated from Government College of Engineering Tirunelveli in the year 2016. She has developed this website for the welfare of students community not only for students under Anna University Chennai, but for all universities located in India. That's why her website is named as www.IndianUniversityQuestionPapers.com . If you don't find any study materials that you are looking for, you may intimate her through contact page of this website to know her so that it will be useful for providing them as early as possible. You can also share your own study materials and it can be published in this website after verification and reviewing. Thank you!

0 comments:

Pen down your valuable important comments below