Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Research paper questions are also updated from time to time. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the search box provided.

Follow by Email

Thursday, March 31, 2016

SSC CGL 2016 GK General Question Paper Set 1

Are you looking for SSC model question papers to appear for coming SSC CGL 2016 exams? You can here collect few model questions with answers on topic, General Knowledge. Have a look at the questions and practice it for your upcoming examinations.

1. The planned Development Model was adopted in India from :-
 A April1,1925
 B August ,15,1947
C January 26,1950
D May 1, 1965
Ans : C

2. Which one of the following is the chairman of the national Development Council?
A Prime minister of india
 B Finance minister of india
 C President of india
 D vice-minister of india

  Ans : A

3. Which of the following states of india is famous for rubber cultivation?
A Karnatika
 B odisha
 C Andhra pradesh
D Kerala
Ans : D

4. Which is the following is part of fiscal policy?
A Production policy
 B Tax policy
 C Forign policy
 D interest policy
  Ans : B

5 ‘NREGA ‘ was renamed ‘MANREGA ‘ ON ?
A October 2,2007
B Febuery 2, 2008
C October 2, 2009
D October 2, 2010

  Ans : C


6 The Indian rupee was made converitible into which of the following account since march 1994?
A Capital Account
 B Current Account
 C Both A and B
 D Revenue Account
Ans : B

7 The insurance Regulatory and development Authority was set up in india on-?
A April 2000
B April 2001
C April 2002
D April 2003

  Ans : A

8 Who is the author of the book ‘ The Accumulation of capital’?
A Mrs. Joan robinson
B Adam smith
C Lord maynard Keynes
D None of above
  Ans : A

9 Which of the following state /states will be benefited by the proposed ‘Kishan Dam’ project ?
A Haryana
B Uttarakhand and Himachal pradesh
C Jammu Kashmir
D Assam
Ans : B

10 Which of the following has won gold medal of wimblondon under 19 Gold- tournament of 2014? A Unmukta chand
B Leander paes
 C Lakshya sen
 D Saina Nehwal
  Ans : C

11 The American war of independence took place in the year?
A 1775-1783
B 1876-1879
C 1878-1881
D 1788-1789
Ans : A

12 Which river is also called the ‘ Sorrow of Bihar ?
A Alaknanda
 B Kosi
 C Teesta
 D Mahanandi
Ans : B

13 Chistoper Colombus discovered ?
A india
 B Africa
 C East Indies
D West indies
  Ans : D

14 Where was the first cotton mills established in india ?
A Ahmedabad
B Surat
 C Mumbai
D Coimbatore
  Ans : C

15 mahadev gobind Ranade Founded the ?
A prathana Samaj
B brahma Samaj
C Arya Samaj
D theosophical society
  Ans : A

16 The largest island in the world is?
A Greenland
 B Sri Lanka
 C New Zealand
 D Sumatra
  Ans : A

17 The maxium strength of Rajya Sabha ?
A 249
B 245
C 248
D 250

  Ans : D

19During whose reign was the jama masjid at delhi built ?
A Akhbar
 B Babar
 C Shahjahan
 D jehangir
  Ans : C

20 Which of the following is also called th ‘ city of lakes ‘?
 A Jaipur
 B Indore
 C Mysore
 D Udaipur

  Ans : D  

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below