Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the search box provided.

Follow by Email

Wednesday, February 3, 2016

Kerala PSC Previous Year Solved Paper- Block Development Officer

Are you looking for Kerala PSC question papers ? You can here download all important solved questions for KPSC. Usually KPSC recruits candidates for the posts of Block Development Officer for which the syllabus is similar to that of secretariat assistant exam. Use the questions provided below to get a job in KPSC. Best wishes!

Kerala PSC Previous Year Solved Paper
Solved Paper of Block Development Officer Exam

1. The Chilka Lake is in
Ans: Orissa

2.The clouds which causes continuous rain :

3.Taran Taran Tragedy was associated with

4.Tiger Airways belonged to

5.The country which won the 2006 Johannesburg test: ?

6.Greg Chappel was a
Ans:Cricket Coach

7.Total medal India acquired in the 12th Commonwealth Games:

8.Total number of M.P’s from Kerala:
Ans:29 (20 Loksabha MP’s and 9 Rajyasabha MP’s)

9.Speaker of the 12th Legislative Assembly in Kerala:

10.———is to administer oath of office to the Indian President in 07/07.
Ans:Justice K.G.Balakrishnan

11.Paper Gold is :
Ans: Special Drawing Right

12.The practice of crossing a Cheque originated in :

13.Trichology is the study of

14.————-is the economic process through which human wants are satisfied.

15.Gandhi Irwin Pact was signed on:

16.First Indian war of Independence began at:

17.”Forward Policy” was initiated by:
Ans:Lord Lytton

18.Jamabandhi Reforms were the reforms of
Ans:Tipu Sultan

19.Revenge movement broke out in :

20.Agricultural growth in India during 2006-07 was

21.World Bank President to quit office recently for misconduct is :
Ans:Paul Volfovits

22.Find the odd that not related to Kani Mozhi:
(c)Rajya Sabha Member
(d) Daughter of chief Minister from one of an Indian State.

23.Miss world 2007 is
Ans:Zhang Zilin

24.The award amount of UNESCO’s Puraskar for Palathulli Programme :
Ans:20,000 U.S.Dollar

25. The State Government’s Best Actor Award for film was won by:
(a) Mohanlal
(d) None of these.
Ans: Mohanlal/Mammooty/Thilakan. (Three choices are correct.Mohan Lal got the state award in 2007(Film-Paradesi). Mammooty and Thilakan also got state Government’s best actor awards)

26.Maha Bachat Scheme is initiated by:
Ans:Punjab National Bank

27.Smart City project was signed on:

28.Neurons are seen in

29.Raja Ravi Varma Award 2007 was presented to:

30.”Dhera Sachcha Sauda” is an organization of :

31.The Keralite participated in the Intenational Labour Organisation held in May-June 2007 :
Ans:Thampan Thomas.

32. Founder of Alappuzha City ?
Ans: Raja Kesava Das

33.Total number of Cabinet Ministers from Kerala in the Ministry of Dr. Manmohan Singh:
Ans: 2

34.Insat 4B was launched by the European Space Agency Rocket called:
Ans:Arian 5

35.Psoriasis disease is evident in :

36.Market Regulations introduced by :

37.The year of Colachal battle:

38.Agama Sidhantha is the Sacred book of :

39.Muziris had trade relation with

40.”Ariyittuvazhcha”was the coronation ceremony of:

41.The name Puducherry for Pondicherry was effected from:

42.Three language formula for education was proposed by :
Ans:Kothari Commission.

43.The 9th I.C.U. of Medical college, Trivandrum was inaugurated by:

44.Life Term Achievement award of Kerala Sangeetha Nataka Academey of 2007 went to:
Ans:Santha Devi

45.The first match in the 2007 Cricket World Cup was between :
Ans:West Indies and Pakistan.

46.Vayalar Award of 2006 presented to :

47.Author of “Coolie”:
Ans:Mulkraj Anand

48.Find the odd who was not honoured by the Leeds University for the contribution in cinema in 2007:
(a)Amitab Bhachan
(b) Shilpa Setti
(c)shabana Azmi
(d)Yash Chopra
Ans:Shilpa Setti

49.The hottest zone between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricon:
Ans:Torrid Zone

50. The river known as Dakshin Ganga is :

51.The strait connecting the Bay of Bengal and Arabian Sea:
Ans:Palk Stait

52.The odd among the following:

53.Annapurna Scheme aims at:
Ans:Senior Citizens

54.The late entrant of the G8:

55.China’s East Project projected for the solution of :
Ans:Energy Problem

56.Fastest Planet:

57.H-1B Visas are
Ans:Non-immigrant Visas.

58.”The Joy of Numbers” was written by:
Ans:Sakunthala Devi.

59.The King who abolished “Pulappedi”
Ans:Unni Kerala Varma(Veera Kerala Verma)

60.The Kerala Monsoon Fishery(Pelagic)Protection bill enabled:
Ans:the engagement of Pelagic fishing in monsoon to traditional fishermen.

61.”Gavisti” a term related to :
Ans:Vedic Culture

62.The birth place of 24th Thirthankara:
Ans:Kundala Grama( Mahaveeran was the 24th Thirthankara)

63.the first Persian ruler who conquered Gandhara:
Ans:Darius I

64.”Brown shirts” was a:
Ans:Volunteer militia of Hitler

65.Mesopotamia, the Greek word means:
Ans:The land between rivers.

66.fundamental feature of Neolithic culture was the use of :

67.Kerala Panchayath Raj Bill was introduced in the year:

68.Kerala’s output by export during2005-2006 was:
Ans:12,000 crore.

69.”Ente Maram” Project was undertaken by:
Ans:Education and Forests departments.

70.Science of Soils called:

71.Unhygienic surroundings——————health problems.
(a)Give rise to
(b)Call for
(c)Call off
(d)Set in
Ans:Give rise to

72.The book is not only interesting but also———–

73. Find the word that wrongly spelt.

74. Place an alphabet before the word love to get the meaning a spice (a)T (b)C (c)S (d)W

75. Choose the word that is closest in meaning to the word immunity:

76.The closest meaning of the word benevolence is:

77. The word which means false reports that damage the reputation of a person:

78. Choose the correctly spelt word:

79. Select the word meaning small branch:

80. Arrears best means:
(a)small pieces
(b)works of art
(c)unpaid debts
(d)the back portion of a building
Ans:unpaid debts

81. Choose the correct preposition for the sentence:
The thief hid all his loot————————–a stone

82. I don’t want you to be disappointed —————– me

83. He said, ”I must go at once”. Change into indirect speech:
(a) He said that he had to go at once
(b) He said that he would go at once
(c) He said that he must have gone at once
(d) He said that he had had to go at once
Ans: He said that he had to go at once

84. Change into indirect speech: ‘Oh dear! I’ve lost my purse’,she said:
(a) She said that she lost her purse
(b) She exclaimed that she had lost her purse
(c) She said that she had lost her purse
(d) She expressed that she had lost her purse
Ans: She exclaimed that she had lost her purse

85. He became philosopher, ————————-?
(a)didn’t he
(b)did he
(c)has he
(d)hasn’t he
Ans:didn’t he

86. I meant —————– your attention to this matter
(a)to be called
(b)to call
(c)to calling
(d)to had called
Ans:to call

87. The car pulled ————– before the front door.

88. Home is —————- sweetest place on the earth.

89. Choose the correct sentence:
(a)The committee are in session
(b) The committee is in session
(a)The committee were in session
(b) The committee to be in session
Ans: The committee is in session

90. The opposite of vice is:
Ans: virtue

91. The idiom storm in the tea cup means:
(a)no fuss over trivial matter
(b)big fuss over trivial matter
(c)clever idea
(d)sudden inspiration
Ans: big fuss over trivial matter

92. The mansion was pulled down to make way for a housing complex. The words italicized mean:

93. Most of the people in India live from hand to mouth. The closest meaning to this idiom is:
(a) a life of plenty providing for the future
(b) with moderate provision for the future
(c) without any provision for the future
(d) with some provision for the future
Ans: without any provision for the future

94. He is quite at sea. At sea means:
(a)by the sea
(b)lost in thought

95. Mark stands well with his boss. Stands well closely means:
(a) Mark is well thought of by his boss
(b) Mark is not well thought of by his boss
(c) Boss is well thought of by mark
(d) Boss is not well thought of by mark
Ans: Mark is well thought of by his boss

96. I save money by ———– smoking.

97. I ————- prefer coffee.

98. There is a cat in the kitchen. ——————— is drinking milk.

99. They sell ————– dresses in that store.

100. ————— bread and butter the only thing you have for me?

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below