Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Research paper questions are also updated from time to time. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the search box provided.

Follow by Email

Thursday, August 4, 2016

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 17 (Q321-Q340)

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 17 (Q321-Q340)

Q321) Which of the following is /are correct?

Options:
A) A teacher should introduce the lesson before he starts teaching
B) a teacher should have command over his language
C) A teacher should have command over his subject
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q322) Which one of the following is a non-probability sampling

Options:
A) Purposive Sampling
B) Cluster Sampling
Stratified Random Sampling
D) Simple Random Sampling

Answer: Option A) Purposive Sampling

Q323) The most important aspect of communication-listening can be improved by

Options:
A) making voice effective and impressive.
B) making communication material novel interesting and need based.
C) making the full attention
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q324) Kavaratti is the capital city of

Options:
A) Pondicherry
B) Andaman-Nicobar Islands
C) Lakshadweep
D) None of these

Answer: Option C) Lakshadweep

Q325) Atmosphere exists because of

Options:
A) gravitational force of earth
B) revolution of earth
C) rotation of earth
D) None of these

Answer: Option A) gravitational force of earth

Q326) Viruses that can change their appearance and use encryption are known as

Options:
A) boot sector virus
B) polymorphic virus
C) stealth virus
D) None of these

Answer: Option B) polymorphic virus

Q327) Sea level rise results primarily due to :

Options:
A) Heavy rainfall
B) Melting of glaciers
C) Submarine volcanism
D) Seafloor spreading

Answer: Option B) Melting of glaciers

Q328) Tsunami occurs due to :

Options:
A) Mild earthquakes and landslides in the oceans
B) Strong earthquakes and landslides in the oceans
C) Strong earthquakes and landslides in the mountains
D) Strong earthquakes and landslides in the deserts

Answer: Option B) Strong earthquakes and landslides in the oceans

Q329) Effective teaching involves

Options:
A) teacher dominance
B) pupil dominance
C) teacher and pupil interview
D) silence

Answer: Option C) teacher and pupil interview

Q330) The research guide requires which of the following essential qualities?



Options:
A) Subject matter expertise
B) Methodological expertise
C) Inter-disciplinary expertise
D) All of these

Answer: Option D) All of these

Q331) When was the 1st Indian postal stamp was issued?

Options:
A) 1937
B) 1876
C) 1854
D) 1852

Answer: Option D) 1852

Q332) If Dust is called Air, Air is called Fire, Fire is called Water, Water is called Colour. Colour is called Rain and Rain is called Dust, then where do fish live?

Options:
A) Colour
B) Dust
C) Water
D) Fire

Answer: Option A) Colour

Q333) Which college has the least number of students from the discipline of Science?

Options:
A) A
B) C
C) E
D) D

Answer: Option D) D

Q334) Jon Von Neumann developed

Options:
A) the first electronic computer.
B) first electronic flip flop machine
C) stored programme concept
D) None of these

Answer: Option C) stored programme concept

Q335) Which of the following words is not included in preamble of the constitution?

Options:
A) Socialist
B) Secular
C) Dignity
D) Integrity

Answer: Option C) Dignity

Q336) The President of India may either give his assent or withhold his assent on a reserved bill of a state in case if the bill is

Options:
A) Finance Bill
B) Money Bill
C) An Ordinary Bill
D) All of these

Answer: Option B) Money Bill

Q337) Central Institute of Design is situated at

Options:
A) Ahmedabad
B) Pune
C) Gulmarg
D) Dehradun

Answer: Option A) Ahmedabad

Q338) Maximum participation of students is possible

Options:
A) discussion method
B) lecture method
C) audio-visual aids
D) text book method

Answer: Option A) discussion method

Q339) Which technique is generally followed when the population is finite?

Options:
A) Area Sampling Technique
B) Purposive Sampling Technique
C) Systematic Sampling Technique
D) None of these

Answer: Option C) Systematic Sampling Technique

Q340) During lecture in classroom, some students hesitate to say that they are unable to understand your lecture. What may be the reason for this?

Options:
A) You are unable to communicate effectively.
B) Your educational methodology is inadequate
C) Students fear you.
D) There is a cordial relation between you and your students

Answer: Option A) You are unable to communicate effectively.

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below