Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Research paper questions are also updated from time to time. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the search box provided.

Follow by Email

Thursday, August 4, 2016

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 25 (Q481-Q500)

Looking for CBSE NET JRP Exam Practice Test Question Papers? Collect here top 20 practice test questions with answers.

CBSE UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude Practice Questions & Answers : Set 25 (Q481-Q500)

Q481) The Idea of ‘ Democratic Decentralisation’ in India was popularised by

Options:
A) A.D. Gorwala Committee, 1951
B) Paul H. appleby Committee, 1951
C) B.R. Mehta Committee, 1957
D) Ashok Mehta Committee, 1978

Answer: Option C) B.R. Mehta Committee, 1957
Q482) When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is

Options:
A) Cluster Sampling
B) Stratified Sampling
C) Convenient Sampling
D) Lottery Method

Answer: Option B) Stratified Sampling
Q483) If a student becomes unconscious in the class what will you do first?

Options:
A) Rushing to the principal’s office and canvassing for help immediately
B) Telephoning (informing) student’s parents and wait for them
C) Giving first aid to him and trying to contact any nearby doctor
D) Making arrangement to send him to his house or nearby hospital

Answer: Option C) Giving first aid to him and trying to contact any nearby doctor
Q484) If a child is a back bencher and unable to watch the blackboard clearly. As a result he stands, sees and sits repeatedly. What inference will you draw regarding the case?

Options:
A) The child is of short height as compared to his classmates.
B) The blackboard is under shining effect of light.
C) The child has a defective-vision
D) Both (a) and ( c )

Answer: Option D) Both (a) and ( c )
Q485) Which of the following is a characteristic of a researcher?

Options:
A) He a specialist rather than generalist.
B) He is industrious and persistent on the trail of discovery.
C) He is not operational to his chosen filed but accepts the reality.
D) All of these

Answer: Option D) All of these
Q486) The difference between experimental research and historical research in the process of

Options:
A) the formulation of the hypothesis
B) the testing of hypothesis
C) replication
D) All of these

Answer: Option D) All of these
Q487) The effective means in education communication is

Options:
A) Black Board Writing
B) Audio-Visual means
C) Audio means
D) Visual means

Answer: Option B) Audio-Visual means
Q488) The research is always

Options:
A) verifying the old knowledge
B) exploring new knowledge
C) filling the gap between knowledge
D) All of these

Answer: Option D) All of these
Q489) Effective Communication takes place when

Options:
A) source is attractive and authoritarian
B) message design incorporates audience
C) modern communication technologies are used
D) receivers are passive recipient

Answer: Option B) message design incorporates audience
Q490) Three words are given in this question, which have something in common among themselves. Out of the four given alternatives, choose the most appropriates, choose the most appropriate descriptive about these three words.
Ovary :Uterus :Cervix

Options:
A) They are excretory organs
B) They are reproductive organs
C) They are endocrine glands
D) They are organs for fertilization in plants

Answer: Option B) They are reproductive organs
Q491) Memory protection is normally done by

Options:
A) the operating system
B) the antivirus
C) the processor and the associated hardware
D) the user programme

Answer: Option C) the processor and the associated hardware
Q492) In every field research pursuits promote systematic and gradual advancement of knowledge but discoveries are rare because

Options:
A) research is a continuous critical investigation
B) it is not common to be able to think beyond a grooved channel
C) sustained experimental work needed for discoveries is not easily forthcoming
D) most people lack depth of knowledge needed for it

Answer: Option A) research is a continuous critical investigation
Q493) Students should prefer those teachers who

Options:
A) dictate notes in the class.
B) give important questions before examination.
C) can clear their difficulties regarding subject-matter.
D) are themselves disciplined.

Answer: Option C) can clear their difficulties regarding subject-matter.
Q494) What makes people to undertake research?

Options:
A) Desire to face the challenge in solving the unsolved problems.
B) Desire to get a research degree along with it consequential benefits.
C) Desire to get intellectual joy of doing some creative work.
D) All of these

Answer: Option D) All of these
Q495) Which one of the following Articles of the Constitution of India safeguards the rights of Minorities to establish and run educational institutions of their own liking?

Options:
A) Article 19
B) Article 29
C) Article 30
D) Article 31

Answer: Option C) Article 30
Q496) The maximum emission of pollutants from fuel sources in India is caused by :

Options:
A) Coal
B) Firewood
C) Refuse burning
D) Vegetable waste product

Answer: Option C) Refuse burning
Q497) Which one of the following is 28th state of India

Options:
A) Uttarakhand
B) Jharkhand
C) Chhattisgarh
D) None of these

Answer: Option B) Jharkhand
Q498) Which of the following statement is correct?

Options:
A) objectives should be pin-pointed
B) objectives can be written in statement or question form
C) another word for problem is variable
D) all the above

Answer: Option A) objectives should be pin-pointed
Q499) Which of the following is the most important characteristic of Open Book Examination system?

Options:
A) Students become serious
B) It improves attendance in the classroom.
C) It reduces examination anxiety amongst students.
D) In compels students to think.

Answer: Option D) In compels students to think.
Q500) A satisfactory quantitative method should not possess one of the following qualities :

Options:
A) Appropriateness
B) Measurability
C) Comparability
D) Flexibility

Answer: Option D) Flexibility

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below