Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Research paper questions are also updated from time to time. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the search box provided.

Follow by Email

Monday, April 4, 2016

SSC CGL 2015 Tier 1 General Awareness Questions with Answers

SSC CGL 2015 Tier 1 General Awareness Questions with answers. If you are preparing for SSC CGL 2016, then the following questions with answers wil help you in better preparations. Have a look at this.

1. B-Diversity is also known as
Global Diversity
Between habitat diversity
Ecosystem diversity
Within habitat diversity
Answer: C

2. The National police Academy is located at:
Abu Road
Dehradun
Hyderabad
Bangalore
Answer: C

3. The substrate of Photorespiration is:
Pyruvic acid
Fructose
Glucose
Glycolate
Answer:  A

4. The Mercury and Sodium street lamps light up because of:
Atomic Emission
Electron Absorption
Atomic Absorption
Electron Emission
Answer: A

5. The remedies to soil erosion are:
Contour bonding
Regulation of land use
Cutting of Trees
Allowing gazing of animals
Answer: A & B

6. One of the regions that receives rainfall from the north-easterly monsoon is:
Tamil Nadu
Kerala
West Bengal
Assam
 
Answer: A

7. When income increases, consumption also increase :
In the same proportion
In a higher proportion
None of the options
In a lower proportion
 
Answer: B

8. Which one of these animals is Jawless:
Sphyrna
Myxine
Shark
Trygon
Answer: B

9. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games:
Shooting
Archery
Weight lifting
Boxing
Answer: A

10. Wall Street is the name of the :
Indian Township in Washington
Super market in Mumbai
Stock Exchange of New York
Stock Exchange of Kolkata
Answer: C

11. Kautily’s Arthashastra mainly deals with_____
Military aspects
Political state craft
Social aspects
Economic doctrines

Answer: B

12. The purpose of choke in a fluorescent lamp is:
To decrease the current flow
To decrease the resistance
To increase the current flow
To decrease the voltage momentarily
Answer: C

13. The green color seen in firework displays is due to the chloride sale of :
Calcium
Sodium
Barium
Strontium
Answer: B

14. The author of the book “Zest for Life” is:
Mark Twain
G. Walls
Virginia Wolf
Emile Zola
Answer: B

15. The soft silver metallic element which ionizes easily heated or exposed to light and is present in atomic :
Cerium
Californium
Cesium
Calcium
Answer: B

16. Which one of the following is an indigenous combat aircraft of India:
Vikrant
Arjun
Tejas
Akash
Answer: C

17. A per can jump higher on the moon’s surface than earth because;
The acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earth
The moon’s surface is rough
The moon has no atmosphere
The moon is cooler than earth
Answer: A

18. What according to Communism is the Chief enemy society?
Private property
Surplus value
Capitalist Class
Religion
Answer: C

19. Who of the following become a member of the DIN-E- ILLAHI :
Raja Man Singh
Todarmal
Raja Birbal
Tansen
Answer: C 

20. Which one of the following is not a feature of indifference Curve?
They are parallel to each other
They do not interest each other
They slope downwards to the right
They are concave to each other
Answer: D

21. Movement of people from a village to a small town and later to a city is known as:
Inter-state migration
Step-wise migration
Intra-state migration
Forced migration
Answer: B

22. Man Booker Prize for 2014 is awarded to:
Richard Flanagan
Amrita Pritam
Shashi Tharoor
Lech Walesa
Answer: A 

23. In Database Management System (DBMS), the content and the location of the data is defined by the :
Meta Data
Sequence data
Sub-Data
Multi Dimensional data
Answer: A

24. Addition of excessive amounts of heat to a lake is referred to as
Green House Effect
Thermal Pollution
Heal Bloom
Refrigeration effect
Answer: B 

25. The apparent weight of a man in a lift is less than the real weight when:
The lift is going up with uniform speed
The lift is going down with an acceleration
The lift is going up with an acceleration
The lift is going down with uniform speed
Answer: B

26. Which of the following country has the longest overland tunnel ?
Spain
France
Germany
Switzerland
Answer: D 

27. Which of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court ?
Protection against the violation of the Constitution
Protection of Fundamental Rights
Disputes between the states inter state
Disputes between Center and the States
Answer: A

28. Question: Rotation of crops is essential:
for getting different kinds of crops
for increasing fertility of soil
for increasing the quantity of minerals
for decreasing the quantity of peoteins
Answer: For increasing fertility of the soil

29. Question: Ecosystem consists of :
(a) a biotic community and its non-living elements
(b) a population and its non-living elements
(c) populartion
(d) a biotic community
Answer: (a) a biotic community and its non-living elements

30. Question: The Indian Constitution provides the country with three categories of civil services, namely:
Answer:Administrative, police and revenue servies

31. Question: Headquarter of European Union (EU) is situated in:
Answer:Brussels (Belgium)

32. Question: Catalytic converters are generally made from:
Answer:Transition metals

33. Question: The first sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was:
Answer:Iltutmish 

34. Question: Afla toxins are produced by:
Answer:Fungi

35. Question: The Thirteenth Pravasi Bhartiya Divas was held on 8th and 9th Jan. 2015 at
Answer:Gandhinagar

36. Question: The difference in the value of visible exports and visible imports is called:
Answer:Balance of Trade

37. Question: The only AICC session Gandhiji presided was held at:
Answer:Belgaum

38. Question: Match the following:
List I. A. Chlorophy II B. Nostoc C. Transpiration D.Rust of Wheat
List: II: 1.Plant Disease 2. Photosynthetic pigment 3. Diazotroph 4. Loss of water from plant surface

Answer:A2 B3 C4 D1

39. Question: Which of the following refers to the white salt which covers the land in some areas during dry season ?
Answer:reh

40. Question: In mountainous areas a natural cause for road blocks is often
Answer:land slides

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below