Questions Search

This website covers previous years question papers of various universities and colleges in India. Moreover, the information on admission to various courses from various universities/institutes/colleges are also available. Research paper questions are also updated from time to time. Also the latest teaching faculty plus teachers jobs, Government jobs, Banking Jobs, and other jobs are regularly updated to help jobless candidates. Admit cards of various recruitment of Govt organisation are updated. Search your terms using the search box provided.

Follow by Email

Monday, February 29, 2016

RRB AJMER ASM Solved Question Paper 2009

Exam Board : RRB
Question Paper Year : 2009

RRB AJMER ASM SOLVED PAPER 2009

1. The Buland Darwaja is related to

(1) Shershah

(2) Babur

(3) Akbar

(4) Jehangir

Ans. (3)

2. The Military Games were held in Hyderabad from October 17, 2007 to October 27, 2007.Which

country won the highest number of medals?

(1) China

(2) Russia

(3) India

(4) Japan

Ans. (2)

3. The Railways gets the maximum income from

(1) Goods freight

(2) Passenger’s fares

(3) Advertisement

(4) None of these

Ans. (1)

4. What is sound?

(1) Energy

(2) Heat

(3) Magnet

(4) Ray

Ans. (1)

5. The chief source of heat energy is

(1) Sun light

(2) Biogas

(3) Electricity

(4) Natural gas

Ans. (1)

6. The Aravalli hills are located in

(1) Madhya Pradesh

(2) Rajasthan

(3) Assam

(4) Jharkhand

Ans. (2)

7. A plant can be disease resistant due to

(1) Pesticides

(2) Virus

(3) Fungi

(4) Bacteria

Ans. (1)

8. Which of the following Chief Ministers served for the longest tenure?

(1) Lalu Prasad

(2) Jyoti Basu

(3) Ms. Mayawati

(4) M. Karunanidhi

Ans. (2)

9. Which of the following straits separates Europe from Africa?

(1) Berring

(2) Dobar

(3) Gibralter

(4) Mulucca

Ans. (3)

10. The UN Climate Change conference was organized in Bali from December 3, 2007 to December 14,

2007 for 12 days in which 1000 people participated .Bali is situated in

(1) Indonesia

(2) Malaysia

(3) Morocco

(4) China

Ans. (1)

11. The description of caste system is found in

(1) Rig Veda

(2) Sam Veda

(3) Yajurva Veda

(4) Atharva Veda

Ans. (1)

12. Who is called the Akbar of Kashmir?

(1) Janulabeddin

(2) Sikandar

(3) Queen Didda

(4) Emperor Sangram Singh

Ans. (1)

13. The Border Road Organization comes under

(1) Defense

(2) Urban Development

(3) Corporate sector

(4) Private sector

Ans. (1)

14. Which of the following corporations was started first by the Government of India?

(1) Damodar Valley Corporation

(2) National Thermal Power Corporation

(3) National Hydel Power Corporation

(4) All the above

Ans. (1)

15. Which of the following is not a part of three gems of the Buddhism?

(1) Buddha

(2) Sangha

(3) Dhamma

(4) Ahimsa

Ans. (4)

16. Who was the first Indian to reach Antarctica?

(1) Rakesh Sharma

(2) G.S. Sirohi

(3) B.K. Dutta

(4) K. Karuna Nautial

Ans. (2)

17. A saturated solution at S.T.P. is

(1) Colorless

(2) Green

(3) Red

(4) Red and green

Ans. (1)

18. The pure element in the following is

(1) Glass

(2) Diamond

(3) Lime

(4) Salt

Ans. (2)

19. What is gypsum?

(1) Lime

(2) Bleaching powder

(3) Blue vitriol

(4) Ammonium chloride powder

Ans. (3)

20. Bones of horses of Harappan civilization were found at

(1) Lothal

(2) Harappa

(3) Surkotada

(4) Mohanjodero

Ans. (3)

21. What is Ag-mark?

(1) Technique to increase agricultural productivity

(2) Green Revolution

(3) Test of purity in the production of vegetable oil etc.

(4) None of these

Ans. (3)

22. Who has taken the highest number of wickets in Test Cricket?

(11) Muttiah Muralitharan

(2) Shane Warne

(3) Anil Kumble

(4) Shoaib Akhtar

Ans. (1)

23. In 1947, 532 princely states were annexed to India except three. Which of the following was not

among the three princely states?

(1) Junagarha

(2) Bhavnagar

(3) Hyderabad

(4) Kashmir

Ans. (4)

24. Which of the following gases is used to prepare Ammonia gas?

(1) Nitrogen and oxygen

(2) Nitrogen and oxide

(3) Nitrogen and hydrogen

(4) Nitrogen and carbon

Ans. (3)

25. In which of the following states of India, per capita income is highest?

(1) Orissa

(2) Assam

(3) Manipur

(4) Kerala

Ans. (4)

26. By import of — the inflation has been caused in India?

(1) Wheat

(2) Rice

(3) Sugar

(4) Petroleum

Ans. (4)

27. The meeting of Commonwealth Nations was held in Uganda on November 25, 2007. Who was

elected its General Secretary?

(1) Mahesh Sharma

(2) Kamlesh Sharma

(3) Bimalesh Sharma

(4) Kailash Sharma

Ans. (2)

28. In which country the Hindu temples were razed to the ground in

December, 2007?

(1) Indonesia

(2) Malaysia

(3) Mauritius

(4) Afghanistan

Ans. (2)

Directions (29 — 33) : Read the following passage carefully and then answer the following questions on

the basis of what is stated or implied in the passage by choosing the best answer to each question out of

given four options.

On hearing the news of the massacre at Jallianwala Bagh, Udham Singh did not attend his school but

took a train to Armritsar and visited the spot. There, he stood for several minutes in a trance, picked up

the soil, rubbed it on his forehead and put some in a phial. He fasted that night. According to his family

members he placed fresh flowers on the holy dust every morning, drawing inspiration from it. One early

morning he went to the river Ravi and pledged that he would Colour its waters with the colour of his

blood, to create what he called the freedom’s flood. With this aim in view in 1921, he first landed in

Africa. From there he went to America to meet the Indian revolutionaries working for the liberation of

the motherland.

In 1923, he landed in England. In 1928, he returned to India in response to an urgent call from Bhagat

Singh. When he reached Lahore, he was detained for violation of the Arms Act. He was released after

four years rigorous imprisonment. In 1935, he escaped to Germany by giving a slip to the police. From

Berlin, he reached Paris and purchased a revolver. He kept it ready for action and managed to reach

London again. Opportunity came on March 13, 1940 when Sir Michael O’ Dwyer was to speak at a

seminar in the Caxton Hall. As Sir Michael turned to resume his seat after the speech. Udham Singh

pulled out his revolver and fired at him, Sir Michael died without a shriek. Udham

Singh was arrested and produced before the court on April 2, 1940. The court passed death sentence on

him and he was hanged at Pentonville Prison, London on July 3, 1940.

29. Udham Singh went to America where he

(1) mobilized the Indian citizens for the liberation of the motherland

(2) collected sufficient funds to fight colonialism

(3) met fellow citizens working for the same cause

(4) went sight-seeing

Ans. (3)

30. Where did Udham Singh buy the weapon which was used for killing Sir Michael?

(1) Paris

(2) Lahore

(3) London

(4) Berlin

Ans. (1)

31. Udham Singh shot at Sir Michael O’Dwyer in

(1) Jallianwala Bagh

(2) Armritsar

(3) London

(4) Paris

Ans. (3)

32. When Udham Singh was arrest ed in Lahore, he was charged for

(1) instigating his countrymen against the Englishmen

(2) his links with anti-British forces

(3) concealing his identity and carrying on underground activities

(4) possessing unlicensed arms and ammunition

Ans. (4)

33. Udham Singh returned to India in 1928 mainly because he was:

(1) short of funds to meet his expenses

(2) to produce some arms from Lahore

(3) to escape from the British police

(4) called by a revolutionary in India

Ans. (4)

34. In the following question a word has been spelt in four different ways one of which is correct.

Choose the correctly spelt word:

(1) Assemblage

(2) Asemblage

(3) Assemmblage

(4) Accemblage

Ans. (1)

35. In the following sentence, fill in the blank by choosing correct option from the given alternatives

The documents are available ? inspection.

(1) of

(2) about

(3) with

(4) for

Ans. (4)

36. In the following question, choose the Adjective.

(1) Preference

(2) Gifted

(3) Genius

(4) In vain

Ans. (2)

37. Write the synonym of the word ‘Consummate’.

(1) Novice

(2) Ambiguous

(3) Perfect

(4) Imperfect

Ans. (3)

38. Find out, which part of the following sentence has a grammatical or idiomatic error in it.

They have

(1)/held the championship

(2)/ since the past

(3)/ two years.

(4)

Ans. (3)

39. In the following question, a word has been spelt in four different ways, one of which is correct.

Choose the correctly spelt word.

(1) demmurage

(2) demurrage

(3) demarrage

(4) demurage

Ans. (2)

40. In the following question, an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out

the correct meaning of the idiomatic expression and choose your correct answer from the given four

choices:

Play one’s cards well

(1) A good gambler displaying skills

(2) A magician showing magic of cards

(3) Use means effectively

(4) A game of gamble

Ans. (3)

41. Out of the four alternatives, choose the one that can he substituted for .the given words/ phrase and

mark it as your answer.

A cock and bull story

(1) An unbelievable gossip

(2) A children’s fable

(3) A quarrelsome dialogue

(4) A competition between un equal people

Ans. (1)

42. Choose the part of the following sentence containing error and mark it as your answer:

The number of orders(1). /

for that item have(2). /

increased greatly; several of them(3). /

have come from Egypt(4).

Ans. (2)

43. Identify the part of the following sentence containing an error and choose it as your answer.

In America(1)/

Presidential elections(2) /

is held every four years(3)

No error(4)

Ans. (3)

44. In the following sentence, fill in the blank by choosing correct option from the given alternatives:

‘Ram has annoyed his boss. He ? have to leave the job.

(1) might

(2) will

(3) ought to

(4) None of these

Ans. (2)

45. In the following question, three words having different meanings of a certain word are given. Select

that word from the answer choices marked (1), (2), (3) and (4).

Witness, Observer; Onlooker

(1) spectator

(2) present

(3) biased

(4) careful

Ans. (1)

46. For the following word written in capital letters, four words are listed below as (1),

(2) (3) and (4). Out of these, choose the word nearest in meaning to it as your answer:

VINDICATE

(1) approve

(2) justify

(3) express

(4) exonerate

Ans. (2)

47. In the following sentence, the bold part contains an error. Answer choice (1) repeats the original,

other three are 1ifferent. If you think that the original sentence displays the best way of wording the

bold part, choose your answer (1): otherwise select the best alternative from the other three choices.

“Parents and teachers are be coming increasingly concerned about protecting children and the drugs

which are available to them, and several parent teacher organizations, dedicated to educating children

about the dangers of drug addiction, have recently been formed.”

(1) protecting children and the drugs which are available to them

(2) protecting of children and the drugs which are available to them

(3) protecting children from the drugs available to them

(4) protecting children from the drugs availability to them

Ans. (3)

48. From the given four answer choices, select the answer that gives the clearest, most exact sentence,

but do not change the meaning Of the bold part of original sentence.

Such people never have and never will be trusted.

(1) never have and never will be trusted

(2) never have and will be trust ed

(3) never have been trusted and never will be trusted

(4) never have and anyone trust them and never will have anyone

Ans. (3)

49. Which one of the following statements is untrue?

(1) The sea-floor is older than the land

(2) The first rocks were formed as a result of the cooling o. molten matter

(3) Sedimentary rocks are also called aqueous rocks because they were formed by

the agency of water

(4) Stalactites and stalagmites are deposits of lime found in caves

Ans. (3)

50. The main hydro electric power potential of the Indus river system lies in India and not in Pakistan

because:

(1) the need for hydro-electric power is greater in India than in Pakistan

(2) India has superior technology to develop hydro—electric power

(3) India has a greater labour force to develop hydro electric power

(4) The mountain stages of these rivers lie in India

Ans. (4)

51. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List-I List-II

(a) Cotton 1. Madhya Pradesh

(b) Gram 2.Gujarat

(c) Black Pepper 3. West Bengal

(d) Pine apple 4. Kerala

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(1) 2 1 4 3

(2) 2 1 3 4

(3) 1 2 4 3

(4) 1 2 3 4

Ans. (1)

52. In the production of tidal energy the maximum potential exists at:

(1) Bhavnagar

(2) Digboi

(3) Cochin

(4) Ladakh

Ans. (1)

53. The National Highway system is the responsibility of

(1) State governments

(2) Central governments

(3) Central and State governments

(4) Local body governments

Ans. (3)

54. Supersonic jets cause pollution by thinning of

(1) Sulphur dioxide layer

(2) Carbon dioxide layer

(3) Ozone layer

(4) None of these

Ans. (3)

55. Which one of the following is commonly called Edible sponge mushroom’?

(1) Sargassum

(2) Morchella

(3) Agaricus

(4) None of these

Ans. (3)

56. Which of the following is not an essential function of the skin in the human body?

(1) protects the internal or of the body

(2) acts as a sensory organ

(3) regulates the temperature of the body

(4) gives shape to the body

Ans. (4)

57. The device used for converting alternating current to direct current is called

(1) Inverter

(2) Rectifier

(3) Transmitter

(4) Transformer

Ans. (2)

58. Water is used in hot water bottles because:

(1) it is easily obtained in pure form

(2) it has high specific heat

(3) it is cheaper and not harmful

(4) it is easy to heat water

Ans. (2)

59. Mention the ray which appears to originate outside the earth.

(1) cosmic ray

(2) the ultra-violet ray

(3) the alpha ray

(4) the beta ray

Ans. (1)

60. A person cannot see objects clearly which are nearer than 75 cms from his eyes. What disease is he

suffering from?

(1) Astigmatism

(2) Colour-blindness

(3) Myopia

(4) Hypermetropia

Ans. (4)

61. Oil rises up to wick in a lamp because

(1) oil is volatile

(2) oil is very light

(3) of the surface tension phenomenon

(4) of the diffusion of oil through the wick

Ans. (3)

62. Following Railway Training Institutes have been indicated with the cities where they are located.

Find out which is wrongly matched.

(1) Railway Staff College — Vadodara

(2) Indian Railway Institute of Civil Engineering — Pune

(3) Indian Railway Institute of Mechanical and Electrical Engineering —Jamalpur

(4) Indian Railway Institute Signal and Tele Communication Engineering — Mumbai

Ans. (4)

63. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given four options:

List -I List-II

(Zonal Railway) (Head Quarter)

(a) North Central Railway 1. Bilaspur

(b) South-East Central Railway 2. Allahabad

(c) West Central Railway 3. Jabalpur

(d) East Coast Railway 4. Bhubaneshwar

Code.

(a) (b) (c) (d)

(1) 2 1 3 4

(2) 1 2 3 4

(3) 2 3 4 1

(4) 4 1 3 2

Ans. (1)

64. In Indian Railways Network, approximately how many passenger service vehicles (passenger

coaches) are working?

(1) 44,100

(2) 33.000

(3) 49,000

(4) 54,000

Ans. (2)

65. Who is the principal head of the Department of a Station Master in Zonal Railway Head Quarter

Office?

(1) Chief Commercial Manager

(2) Chief Safety Officer

(3) Chief Personnel Officer

(4) Chief Operations Manager

Ans. (4)

66. Two new zones named North Western Railway and East Central Railway become functional/

operational from?

(1) October 1, 2002

(2) April 1, 2002

(3) April 1, 2003

(4) October 1, 2003

Ans. (1)

67. In one of the following State, though the Konkan Railway line does not pass through it, yet it has

capital share in the K.R. Corporation. Name the State.

(1) Karnataka

(2) Goa

(3) Tamil Nadu

(4) Kerala

Ans. (3)

68. All doubts and disputes in connection with election of the Vice- President of India are decided by the

(1) High Court of a State

(2) Chief Election Commissioner

(3) Supreme Court of India

(4) President of India

Ans. (3)

69. Consider the following functionaries

1. Union Cabinet Secretary

2. Chief Election Commissioner

3. Union Cabinet Ministers

4. Chief Justice of India

Their correct sequence, in the order of precedence is

(1) 3, 4, 2, 1

(2) 4, 3, 1, 2

(3) 4, 3, 2, 1

(4) 3. 4, 1, 2

Ans. (3)

70. The basic structure theory of the Constitution of India implies that

(1) Certain features of the Constitution are so essential to it that they cannot be abrogated

(2) Fundamental Rights cannot be abridged or taken away

(3) The Constitution cannot be amended except in accordance with the procedure prescribed in Article

368

(4) The Preamble of the Constitution cannot be amended

Ans. (1)

71. Which of the following enjoys the constitutional status?

1. Finance Commission

2. Planning Commission

3. Zonal Council

4. National Development Council

5. Election Commission

6. University Grants Commission

(1) 1, 3 and 5

(2) l and 5

(3) 1, 2, 5 and 6

(4) 1, 3, 5 and 6

Ans. (2)

72. The ultimate responsibility of taking due action on the comments of the Comptroller and Auditor

General vests with

(1) President of India

(2) Supreme Court of India

(3) Parliament of India

(4) National Development Council

Ans. (1)

73. Mohit said to Neelam, “Your only brother’s son is my wife’s brother.” How is Neelam related to the

wife of Mohit?

(1) aunt

(2) mother-in-law

(3) sister

(4) cannot be determined

Ans. (1)

74. A tourist drives 10 km towards East and turns to right hand side and takes a drive of another 3 km.

He then drives towards West (turning to his right) another 3 km. He then turns to his left and walks

another 2 km. Afterwards, he turns to his right and travels 7 km. How far is he from his starting point

and in which direction?

(1) 10 km—East

(2) 9 km— North

(3) 8 km— West

(4) 5 km—South

Ans. (4)

75. The question below is followed by two arguments numbered I and II. Decide the ‘Strong’ and ‘Weak’

arguments and give answer out of four given options ‘1’, ‘2’, ‘3’ and ‘4’

Question:

Should all the professional colleges in India be encouraged to run their own courses without affiliation

to any university?

Arguments:

(I) Yes, this is the only way to create more opportunities for those who seek professional training.

(II) No, this will dilute the quality of professional training as all such colleges may not be equipped to

conduct such courses.

(1) Only argument I is strong

(2) Only argument II is strong

(3) Both I and II are strong

(4) Neither I nor II is strong

Ans. (2)

76. Statement: “Please do not wait for me; I may be late, start taking lunch as soon as the guests arrive.”

— a message from a director of a company to his office managers.-

Assumptions:

I. Keeping guests waiting is not desirable.

II. Lunch may not be ready in time.

Consider the above statement and two assumptions to decide as to which of the assumptions is implicit

in the statement. Choose the correct answer from the given options 1, 2, 3 and 4.

(1) Only assumption I is implicit

(2) Only assumption II is implicit

(3) Both I and II are implicit

(4) Neither I nor II is implicit

Ans. (1)

77. How many Asian countries are there in Common wealth?

(1) 49

(2) 51

(3) 54

(4) 57

Ans. (3)

78. Khan Abdul Gaffer Khan’s which action; performed in favour of Indian independence, but was

against the English men?

(1) Formation of Lal-Kurti sena

(2) Assassination of an Englishman

(3) Trade of red shirts

(4) Demand for Pakhtunistan

Ans. (1)

79. On selling an article for Rs. 270 there is a gain of 12.5%. What

is its cost price?

(1) Rs. 240

(2) Rs. 220

(3) Rs. 210

(4) Rs. 250

Ans. (1)

80. The angles of a triangle are in the ratio 1: 2: 3. The greatest angle will be

(1) 60°

(2) 30°

(3) 90°

(4) 75°

Ans. (3)

81. The compound interest on Rs. 2500 at the rate of 6% p.a. after 2 years will be

(1) Rs. 309

(2) Rs. 318

(3) Rs. 320

(4) None of these

Ans. (1)

82. (999)2 – (998)22=?

(1) 1995

(2) 1998

(3) 1997

(4) 1992

Ans. (3)

83. A man covers a distance of 6 km at the rate 4 kmph and other 4 km at 3 kmph. His average speed is

(1) 9&13/7 kmph

(2) 3&9/17 kmph

(3) 5&9/17 kmph

(4) 3 & 5/9 kmph

Ans. (2)

84. The cost price of an article is Rs. 7840. To gain 7%, the article should be sold at

(1) Rs. 8388.80

(2) Rs. 8000

(3) Rs. 8383.80

(4) Rs. 8833.80

Ans. (1)

85. Two pipes can fill a tank in 10 minutes and 30 minutes respectively and a third pipe can empty the

full tank in 20 minutes. If all the three pipes are opened simultaneously, the tank will be

(1) 10 minutes

(2) 8 minutes

(3) 7 minutes

(4) None of these

Ans. (4)

86.(4*4*4+3*3*3)/13 =

(1) 7

(2) 2

(3) 3

(4) 4

Ans. (1)

87. (6.25) 4÷ (6.25)3 =?

(1) 6.25

(2) 6.025

(3) 6.0025

(4) 6.002

Ans. (1)

88. The ratio between the ages of Ram and Mohan is 4:5 and that between Mohan and Anil is 5:6. If sum

of the ages of three be 90 years, how old is Mohan?

(1) 24 years

(2) 20 years

(3) 30 years

(4) 25 years

Ans. (3)

89. The per cent of 2 /45 is?

(1) 3&4/9 %

(2) 4&4/9 %

(3) 4 %

(4) 9 %

Ans. (2)

90. If a x=b;b y=c and cz =a , then xyz =?

(1) 1

(2) -1

(3) 2

(4) 2

Ans. (1)

91. Match the name of countries in List-I with years of beginning of railways in List-II and select the

correct answer using the codes given below the Lists:

List -I List—II

(Countries) (Year of beginning of railways)

(a) Britain 1. 1853

(b) America 2. 1829

(c) India 3. 1825

(d) France 4. 1830

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(1) 2 1 4 3

(2) 4 1 3 2

(3) 3 4 1 2

(4) 1 2 3 4

Ans. (3)

92. The length of Indian rails is

(1) More than 5000 km

(2) More than 5630 km

(3) More than 6000 km

(4) More than 6531 km

Ans. (4)

93. Match the items of List-I with List-II and select the-correct answer by using the codes given below

the Lists:

List-I List-II

(Largest Population) (States)

(a) Jains 1. Nagaland

(b) Buddhas 2. Rajasthan

(c) Christians 3. Maharashtra

(d) Muslims 4. Lakshadwip

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(1) 2 1 4 3

(2) 2 3 1 4

(3) 1 2 4 3

(4) 1 2 3 4

Ans. (2)

94. The capital of the king of Punjab Ranjit Singh was

(1) Lahore

(2) Ludhiana

(3) Mathura

(4) Sri Nagar

Ans. (1)

95. Photosynthesis does not take place in

(1) plants

(2) fungi

(3) bacteria

(4) virus

Ans. (4)

96. In nucleuic protein, Uceriotic chromosomes are alike in

(1) prophase

(2) Metaphase

(3) Anaphase -

(4) None of these

Ans. (2)

97. Which type of protein is found in virus?

(1) Lyco protein

(2) Secondary protein

(3) Primary protein

(4) None of these

Ans. (3)

98. In ionic solid, the velocity of electricity is

(1) fast

(2) weak

(3) less than solid

(4) less than gas

Ans. (1)

99. The largest phase in cell division is

(1) Liptotin

(2) Zagotin

(3) Pacotin

(4) None of these

Ans. (3)

No comments:

Post a Comment

Pen down your valuable important comments below